Fruktany
Fruktany to niskocząsteczkowe, rozgałęzione polimery β-D-fruktozy, które są rozpuszczalne w wodzie. Pochodzą z roślin jako materiał zapasowy oraz są produkowane przez mikroorganizmy jako egzopolisacharydy. Ich głównym miejscem magazynowania są bulwy, kłącza oraz dolne części łodyg roślin.
Występowanie
Fruktany znajdziemy w różnych rodzajach bakterii, takich jak:
- Bacillus subtilis
- Bacillus cereus
- Azotobacter chroococcum
- Aerobacter levanicum
- przedstawiciele Pseudomonas
- przedstawiciele Enterobacter
W roślinach występują w rodzinach:
- Compositae
- Campanulaceae
- Liliaceae
- Iridiaceae
- Gramineae
Podział fruktanów
Fruktany różnią się masą cząsteczkową oraz budową. Dzielą się na dwie grupy w zależności od rodzaju wiązań między resztami fruktozy.
I grupa
W tej grupie występuje wiązanie glikozydowe β-2,1. Przykłady fruktanów:
- inulina
- asparagosan
- asphodelan
- 1-kestoza
- nystoza
II grupa
Wiązania między fruktozami to β-2,6 glikozydowe. W tej grupie znajdują się fruktany roślinne oraz lewany produkowane przez niektóre bakterie.
- phlean
- poan
- sekalina
Zastosowanie
Fruktany działają korzystnie na zdrowie człowieka, pełniąc rolę prebiotyków. Nie są trawione w przewodzie pokarmowym, lecz podlegają fermentacji w jelicie grubym, co stymuluje wzrost korzystnych bakterii, takich jak Lactobacillus i Bifidobacterium.
Efekty działania fruktanów obejmują:
- obniżenie poziomu trójglicerydów i cholesterolu
- wzrost przyswajalności minerałów
- zmniejszenie ryzyka nowotworów jelita grubego
- poprawa perystaltyki jelit
Dzienna dawka fruktanów dla uzyskania efektów prebiotycznych wynosi 4–10 g.
Bibliografia
- Flaschentrager B, 1951. Physiologische Chemie vol I. Berlin, Springer Verlag.
- Florkin M., Stotz E. H. 1963. Comprehensive biochemistry. Vol V, Carbohydrates. Londyn, Elsevier Publishing Company.
- Long C. 1961. Biochemists Handbook. Nowy Jork, E & F. N. SPON Ltd.
- Schlegel H. G. 1996. Mikrobiologia ogólna. Warszawa, PWN.
- Davies D. D., Giovanelli J., ap Rees T., 1969, Biochemia roślin. PWRiL, Warszawa.
Przypisy
Kategoria: Polisacharydy, Prebiotyki