Biedrzeniec anyż
Biedrzeniec anyż (anyżek, Pimpinella anisum L.) to jednoroczna roślina z rodziny selerowatych, pochodząca prawdopodobnie z wschodnich obszarów basenu Morza Śródziemnego. Jego przodkiem jest biedrzeniec kretycki (Pimpinella cretica Poir). Obecnie biedrzeniec anyż uprawiany jest jedynie w warunkach kontrolowanych, a w Polsce występuje rzadko, czasami dziczejąc.
Morfologia
Roślina osiąga zazwyczaj wysokość do 30 cm. Posiada okrągłą, kreskowaną łodygę, która rozgałęzia się w górnej części.
Działanie i zastosowanie
Owoce biedrzeńca anyżu mają wiele właściwości zdrowotnych:
- wykrztuśne (stosowane w syropach)
- rozkurczowe
- moczo- i wiatropędne
- pobudzające laktację
- niewielkie działanie przeciwbakteryjne
Olejek anyżowy jest stosowany jako środek smakowy i aromatyczny w przemyśle spożywczym, perfumeryjnym, farmaceutycznym oraz spirytusowym (np. anyżówka). Działa również:
- odkażająco na skórę
- toksycznie na pasożyty
- odstraszająco na owady
- wykrztuśnie i rozkurczająco w przypadku inhalacji
Roślina pastewna
Wytłoki anyżowe oraz słoma z biedrzeńca anyżu stanowią wartościowy dodatek do paszy dla bydła, przyczyniając się do zwiększenia laktacji.