Dzisiaj jest 12 grudnia 2024 r.
Chcę dodać własny artykuł

Biedrzeniec anyż

Biedrzeniec anyż

Biedrzeniec anyż (anyżek, Pimpinella anisum L.) to jednoroczna roślina z rodziny selerowatych, pochodząca prawdopodobnie z wschodnich obszarów basenu Morza Śródziemnego. Jego przodkiem jest biedrzeniec kretycki (Pimpinella cretica Poir). Obecnie biedrzeniec anyż uprawiany jest jedynie w warunkach kontrolowanych, a w Polsce występuje rzadko, czasami dziczejąc.

Morfologia

Roślina osiąga zazwyczaj wysokość do 30 cm. Posiada okrągłą, kreskowaną łodygę, która rozgałęzia się w górnej części.

Działanie i zastosowanie

Owoce biedrzeńca anyżu mają wiele właściwości zdrowotnych:

  • wykrztuśne (stosowane w syropach)
  • rozkurczowe
  • moczo- i wiatropędne
  • pobudzające laktację
  • niewielkie działanie przeciwbakteryjne

Olejek anyżowy jest stosowany jako środek smakowy i aromatyczny w przemyśle spożywczym, perfumeryjnym, farmaceutycznym oraz spirytusowym (np. anyżówka). Działa również:

  • odkażająco na skórę
  • toksycznie na pasożyty
  • odstraszająco na owady
  • wykrztuśnie i rozkurczająco w przypadku inhalacji

Roślina pastewna

Wytłoki anyżowe oraz słoma z biedrzeńca anyżu stanowią wartościowy dodatek do paszy dla bydła, przyczyniając się do zwiększenia laktacji.

Najnowsze aktualności: